History

EBBC Den Bosch

EBBC Den Bosch werd opgericht in 1952 en speelde vanaf het seizoen 1972/'73 onafgebroken in de eredivisie. Direct nestelde EBBC zich in de top, maar de landstitel bleef vele seizoenen net buiten handbereik. In 1979 behaalde de club het eerste landskampioenschap met coach Ton Boot en bekende spelers zoals Kees Akerboom sr., Jan Dekker, Dan Cramer, Al Faber, John van Vliet, Rob van Essen, James Lister en Buff Kirkland.

In datzelfde seizoen behaalde EBBC ook het grootste internationale succes van een Nederlandse club ooit. De ploeg bereikte de finale van het toernooi om de Europa Cup 2 en verloor die nipt van het Italiaanse Squibb Cantu. Legendarisch zijn de twee halve finaleduels in dat toernooi tegen Sinudyne Bologna. EBBC verloor na een tumultueus duel in Italiƫ met 12 punten verschil, maar maakte dat thuis op 7 maart 1979 goed in twee verlengingen met een ongenaakbare Kees Akerboom aan het hoofd (105-92).

In de vijf seizoenen erna bleef het Europees goed gaan met EBBC, inmiddels gesponsord door Nashua. In het seizoen 1980/81 miste de ploeg slechts twee punten (een score) om door te dringen tot de finale van de Champions League. In 1982 werd de Maaspoort geopend als thuishaven en verruild voor De Vinkenkamp.

Stay in touch with us!