New Heroes Basketball Academy News

21 december 2017

Gehavend New Heroes U14 kan aansluiting met de top vier nog niet waarmaken

Lokomotief U14, de nummer vier van de competitie, was te gast in de Schutskamp. Ondanks dat New Heroes op plaats zeven staat wilde ze laten zien dat ze op het niveau van de top vier mee kunnen.

In het eerste kwart waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Na enkele minuten was er onduidelijkheid omdat een speler van Lokomotief niet op de (digitale) sheet stond. Na lang twijfelen en overpeinzen waren de scheidsrechters eruit hoe het verder moest: de betreffende speler mocht niet meedoen maar de twee punten die hij gescoord had bleven wel staan. Uiteindelijk was de stand na 10 minuten gelijk.

In het tweede kwart startte New Heroes zwak met slordige aanvallen en balverlies bij het innemen. Dit resulteerde in eenvoudige scores van Lokomotief, binnen 2 minuten stond het 13-19. Na enkele discutabele beslissingen van de scheidsrechters leidde commentaar van coach Ralf Schilder tot een technische fout. Dit was tegelijk een wake-up call voor de spelers van New Heroes bij een stand van 15-24. Het probleem was dat spelers niet goed vrij kwamen om de bal te ontvangen van de spelverdeler. Hierdoor werd veel balverlies geleden of werden aanvallen geforceerde 1 tegen 3 situaties. Er werd daarna weer gevochten voor de bal en Matthijs Verhallen zette de stand op 20-26 gevolgd door een hele mooie aanval met snelle pass van Cedric Verhagen naar Hidde Schottert die meteen een assist gaf aan Evan van der Plas. Daarmee werd het 24-28 en was de achterstand van 9 punten weer terug op 4. Luc Walschots viel na een botsing uit met pijn aan z’n hoofd. Daarmee kwam het aantal geblesseerde spelers aan de zijde van New Heroes op vier (drie al bij aanvang).

Qua spel was Lokomotief aanvallend sterker met drie vaardige en sterke spelers (nrs 11, 12 en 13) maar New Heroes heeft in principe ook voldoende talent om hier tegenwicht aan te bieden.

In de derde kwart opende Cedric Verhagen met twee scores gevolgd door een mooi shot van Dave van de Wiel waarmee de achterstand nog maar 2 punten was. Helaas zakte het spel van New Heroes daarna in, spelers kwamen niet vrij en er was onnodig balverlies door slordige passes. Het geluk was dat Lokomotief er niet maximaal van wist te profiteren omdat ze veel open kansen misten. De stand aan het einde van dit kwart was 32-42 maar dat had ook zomaar 32-52 kunnen zijn.

In het vierde kwart demonstreerde Jesper Verboon zijn shotkwaliteiten met enkele fraaie scores van afstand. Toch was dat niet genoeg en bleef de achterstand ±10 punten. New Heroes moest iets doen om de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. Drie minuten voor tijd begonnen ze ook te vechten om er alles uit te halen. Lokomotief kwam in de laatste minuten ook in foutenlast.

Bij een stand van 49-56 werd Matthijs Verhallen hard tegen de basket geduwd waardoor ook hij niet meer verder kon spelen. Helaas bleven de verkregen vrije worpen onbenut en dat gold ook voor de volgende twee vrije worpen. Het had dus 53-56 kunnen zijn en dan was alles nog mogelijk geweest. Realiteit was dat Lokomotief haar vrije worpen wel benutte en New Heroes nog diverse kansen miste in de laatste minuut. Het gehavende New Heroes ging strijdend ten onder.

Een verloren wedstrijd waar meer in had gezeten voor het gehavende New Heroes hoewel we moeten erkennen dat Lokomotief een goede en vooral fellere ploeg is. New Heroes heeft zeker laten zien dat ze dicht tegen de top vier aan zitten! Wellicht dat dit in de tweede helft van het seizoen zich nog verder ontwikkeld in de goede richting als ze weer helemaal compleet zijn.

New Heroes – Lokomotief 51-58 (13-13, 11-15, 8-14, 19-16)

Scores New Heroes: Quincy Stegenga 9 (10 rebounds, 6 steals), Cedric Verhagen 8 pt (11 rebounds), Matthijs Verhallen 8 (8 rebounds), Jesper Verboon 8, Hidde Schottert 6, Youri 4, Luc Walschots 2 (7 rebounds), Dave van de Wiel, Evan van der Plas en Pepijn Beurskens 2.

 

Winst in de buzzer voor New Heroes U16

Na de door het weer geannuleerde wedstrijd tegen Donar, treden de mannen aan tegen een mede play-off kandidaat BAL Weert. Weert heeft een U16 team met veeeeel lengte, zeker een man of 4 van 1m95+. Een serieuze uitdaging voor ons relatief kleine team.

In het eerste kwart begint de Bossche formatie minder fel dan de heren uit Weert. In de plays die gespeeld worden heeft Weert redelijk veel fouten nodig om New Heroes af te stoppen. Naar mate dat het kwart vordert, lopen de plays minder goed doordat het spel statischer wordt.

Het tweede kwart is weer redelijk statisch, maar door het switchen van BAL ontstaat er regelmatig een mismatch inside, waar echter geen gebruik van gemaakt wordt. Wel wordt het spel van de Bossche mannen steeds feller.

Het eerste bedrijf na de rust begint vergelijkbaar met het eerste kwart, maar naar mate het kwart vorderde beginnen de Heroes te basketballen en wordt het verschil dat in dit kwart ontstaan was weggepoetst.

In het sluitende kwart gaan de Bossche mannen echt los, er ontstaat meer ruimte, waar dankbaar gebruik van gemaakt wordt. Door foutenlast moet Weert afscheid nemen van 1 van hun lange mannen, maar Den Bosch, kort achter elkaar zowel van Olle Aarts als Bor van den Bosch, om dezelfde reden. Hierdoor houdt New Heroes nog maar 1 langere man over. Toch blijven ze doorvechten, met het gevoel dat er wat mogelijk is. Het gat van 11 punten aan het begin van het kwart wordt steeds kleiner en pakken de Heroes zelfs een kleine voorsprong.

In de voorlaatste aanval van de Heroes worden de, in de time-out gemaakte afspraak niet nagekomen en wordt er in plaats van de tijd uit te laten lopen en zo laat mogelijk een schot genomen wordt, veel te vroeg geschoten. BAL maakt hier dankbaar gebruik van door de daaruit volgende aanval te scoren en een voorsprong van 2 punten te nemen. Time-out New Heroes. BAL zet naast een guard, 4 bomen van mannen in om het scoren onmogelijk te maken.

De spanning is enorm, 2 seconden speeltijd en 2 punten achter, Siebe van Bragt neemt de bal in, Finn van Oers neemt hem aan in het veld, legt aan voor een 3’tje en …………………Swoosh in de buzzer. De ontlading is enorm. Het verschil dat gemaakt is in deze game is, het geloof behouden dat winst mogelijk is en goed samenspel, vooral in de tweede helft, o.a. 17 assists is goed voor een game als deze. Namens spelers en staf ook nog de dank aan de mannen van U14 die voor een enorme bak herrie en sfeer zorgden in de laatste twee kwarten van de game!!!!!

New Heroes – BAL Weert U16 64-63 (6-13, 20-20, 17-21 en 21-9)

Scores New Heroes: Max van den Heuvel 19, Bor van den Bosch en Luc de Vries 10 (8 en 6 rebounds), Siebe van Bragt 8 (7 rebounds, 5 assists), Olle Aarts 8, Finn van Oers 3, Jelte Hoevenaars en Wietse Schottert 2.

Mannen U18 te lief tegen Crackerjacks

Na de twee verloren potten tegen Leiden en Zwolle ging onze rePorter er eens goed voor zitten. De verwachting was namelijk dat onze mannen van deze twee ronden een stevige les hadden geleerd en dat zij deze wedstrijd zouden aangrepen om zichzelf nog een leuk kerstcadeautje te geven. Het begin was bijna gewoontegetrouw: sprongbalwinst door Norbert Thelissen met een tipje richting Jelle Schottert, pasje naar Liban Elmi en een simpele lay-up door laatstgenoemde. Hoe simpel kan basketbal zijn en, zo was de verwachting, een opmaat voor een fijne avond. Crackerjacks had even tijd nodig om zich op ons spel in te werken, waardoor we konden uitlopen naar 8 punten verschil. Ongemerkt werd hun spel echter fysieker en oogde het spel van beide kanten een tijdje wat slordig. Met een paar goede help-sides en rebounds onder ons bord leidde tot een eerste kwart-stand van 15-21.

In het tweede kwart viel op dat onze schoten steeds net-niet goed vielen en viel ons percentage offensieve rebounds te laag uit. Ook fysiek was er tegenslag: Timo van der Haar raakte geblesseerd en moest worden gewisseld. Als ploeg kwamen we maar zelden echt op stoom en de foutenlast liep vooral aan onze kant verder op. Hierdoor hield het scheidsrechterlijke duo de tegenstander gedeeltelijk in het zadel tot zelfs voorbij het reglementair toelaatbare. Met de rust stonden we nog maar 4 punten los: 36-40.

Deze keer leek het wel of de thee van onze tegenstander bepaalde krachtige elementen bevatte. De ploeg kwam full-court press uit de startblokken, waardoor onze mannen geregeld ontregeld werden. Onze wil om te winnen smolt als een sneeuwvlok in een houtvuur en we liepen steeds meer achter de tegenstander aan. Met nog minder dan drie minuten op de klok stonden we voor het eerst achter en konden we het tij, zo leek het, aan het eind van het derde kwart niet meer keren: 59-54.

Maar met zo’n kleine achterstand verwacht je dat onze mannen zich in het laatste kwart willen oprichten. Dat lukte echter maar gedeeltelijk door soms onbevangen spel van Bouke Schottert of standvastig verdedigen van broertje Jelle Schottert. Dachten we echter een run te maken en in een flow te komen, dan liepen we weer tegen slordig balverlies op, waardoor onze achterstand te langzaam werd ingelopen. Te weinig strakke finishes, boxing-outs en een te laag rendement van de vrije worpen, tot 77-73 liepen we in. En net op het punt dat onze rePorter dacht dat we er op en over gingen, zag hij een tegenstander die, met het mes tussen de tanden, hard werken met grote intensiteit en beleving inclusief ‘Kleintje Kadavermentaliteit’, het er niet op liet aankomen. Zij hadden inmiddels ook het nodige geluk afgedwongen, waardoor sommige ballen net wel in ons netje vielen. Blijvend geholpen door het arbitrale duo, die op een paar cruciale momenten in het voordeel van Crackerjacks bleef fluiten, liep Liban Elmi tegen zijn vijfde fout aan en kon onze inhaalspurt mede op onze vrije worplijn tot staan worden gebracht. Onze spelers stonden uiteindelijk met lege handen: eindstand 88-78.

  

Crackerjacks – New Heroes MU18 88-78 (15-21, 21-19, 23-14, 29-24).

Scores New Heroes: Norbert Thelissen 20, Niek van den Hout 15, Liban Elmi 10 (9 rebounds), Ids Rebergen 9, Bouke Schottert 7, Koen Rolleman 7, Jelle Schottert 5 (6 rebounds), Max van den Heuvel 2, Timo van der Haar 2, Sietse Gros 1.

Schotpercentage ploeg: 2-punters: 62% om (Crackerjacks) 51%, 3-punters: 18% om (Crackerjacks) 31%, Vrije worpen 64% (7-11) om (Crackerjacks) 72% (21-29). Rebounds: 11 offensieve, 27 defensieve. Balverlies 23.

 

U24’ers New Heroes buigen na rust alsnog het hoofd voor Apollo (79-62)

Halverwege het hoogst curieuze treffen tussen de U24-ploegen van Apollo en New Heroes was de vraag gewettigd of de bezoekers uit Den Bosch in de kwarten drie en vier nog voldoende puf in geest en benen over zouden hebben om de van het talent uitpuilende gastheer nog een helft extra over de kling te jagen. Want daar was voor rust zeker sprake van. Het scorebord in de Apollohal, dat toen oplichtte bij 21-36, liet daar geen twijfel over bestaan. Niet dus, leerden de ontwikkelingen in de volgende bedrijven, waarin de ploeg van coach Lodewijk Bottelier uiteindelijk het tomeloze verzet van de opponent alsnog overtuigend brak (79-62).

Ook in de heenwedstrijd in Den Bosch hadden Tristan Enaruna en de zijnen al een helft spitsroeden moeten lopen (33-32) om zich na rust pas van deze tegenstander te ontdoen (65-92).  In wezen herhaalde de geschiedenis zich nu. Aan de hand van Gavin van den Wall ontregelde New Heroes nu van meet het wat lauwe spel van de Amsterdamse talenten. Het aantal hoofdstedelijke missers was legio was en het aantal keren balverlies amper nog te turven. Waar de Bosschenaren dus defensief puik werk afleverden en hun schutterstalent Norbert Thelissen, hun topscorer met 20 punten, aan de overkant vanachter de driepuntszone knap in stelling brachten.

De euforie van Bossche zijde duurde na rust nog precies een minuut. Tom van Haeren en Norbert Thelissen tilden hun ploeg nog naar een maximale 40-21 voorsprong, voordat Tristan Enaruna, topschutter van zijn ploeg met 24 punten, besloot zijn voorlopig laatste optreden op de Nederlandse velden in stijl af te ronden. De jeugdinternational gaat in het nieuwe jaar proberen zijn Amerikaanse droom waar te maken. Juist hij en Malevy Leons (19) begonnen vanaf dat moment met kennelijk speels gemak het Bossche verzet te breken.

Verliezend coach Paul van Asseldonk vond dat overigens niet alleen de verdienste van Apollo’s topschutters zelve. ‘We hebben het ze ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Vermoeidheid? Mwah. We hebben Apollo zelf de kans gegeven in de wedstrijd te komen. We zijn veel te slap gaan spelen. Die jongens (van Apollo, red) voelden zich van dat moment heel comfortabel.’ En dan hebben ze klasse genoeg om dat uit te buiten.

De 11-0 run die New Heroes meteen daarna om de moeie oren kreeg (35-40), bleek de voorbode van een overrompeling die via 32-10 in het derde kwart compleet werd. En omdat winnend coach Bottelier daarna zijn vertrekkende ster Tristan Enaruna nog een applauswissel gunde en zijn vaste reservisten nog wat speeltijd gunde, liepen de bezoekers niet nog meer schade op. Die dat na zo’n flonkerende eerste helft in wezen ook niet verdienden. Daarvoor hadden ze toen net wat teveel moed en fraai aanvalsspel laten zien.

Apollo U24 – New Heroes U24 79-62 (9-10, 12-16, 32-10, 26-16)

Scores Apollo: Tristan Enaruna 24, Malevy Leons 19, Iyen Enaruna 12, Mack Bruining 8, Keyshawn Bottelier, Kenyuoe  Ondaan en Cas Vos 4 en Vojta Rudicky 2 punten.

New Heroes Den Bosch: Norbert Thelissen 20, Brian van de Weijenberg 12 (6 steals, 4 assists), Tom van Haeren 8, Gavin van den Wall 7, Ray Idio en Stan van den Elzen 5, Kay van Hoorn 3, Edin Banda 2 punten. Balwinst 14, balverlies 24.

 

15 december 2018 @ 13:30

Stay in touch with us!