New Heroes Basketball Academy News

Jongste lichtingen Bossche academy sluiten seizoen op waarde wijze af

10 april 2017

Kees Akerboom sr. een voorbeeld voor onze Bossche basketballers

Jongste lichtingen Bossche academy sluiten seizoen op waarde wijze af

Ook DTL-ploeg boekt winst maar heeft nog wel duel met ploeg van Weerter academy tegoed

Op gepaste wijze bliezen zondag twee van de drie teams van de Basketball Academy Den Bosch het wedstrijdseizoen uit. Met winst dus. Eerst kleineerde de U18-ploeg in eigen huis nummer twee Zorg & Zekerheid Leiden met liefst 85-58, waarna de U16’ers heel wat moeizamer Noordkop Den Helder op de knieën kregen (75-66). En om het succes van het Bossche opleidingshuis compleet te maken klopte de Bossche DTL-ploeg aan het einde van een lange dag basketbal in de Maaspoort Donar met 88-78.

Voor de twee jongste lichtingen talenten uit de Bossche stal zit het seizoen er dus op. En heeft Paul van Asseldonks U18-equipe de meeste reden om het hoofd nogeens mismoedig te schudden. Die sluit die de competitie als vijfde af, met uiteindelijk precies twee puntjes minder dan nummer vier CSE Academy Zwolle. Dat nu samen met Apollo, ZZ Leiden en Lokomotief verder mag strijden om de nationale titel. En met een iets evenwichtiger prestatiecurve had de Bossche ploeg zich bij dat kwartet finalisten geschaard.

Dat kwam er dus niet van omdat de ploeg die ZZ Leiden nu compleet van het veld speelde, onderweg wat teveel steken heeft laten vallen. Nu gebeurde dat dus niet, omdat die de bezoekers van meet af aan de duimschroeven flink aandraaide. En die ook aangedraaid hield. Zodat Van Asseldonks equipe onder aanvoering van haar topschutters Kevin Verhallen (19), Stan van den Elzen (17), Norbert Thelissen (12) en Randy Stegenga (11) de eenmaal genomen voorsprong in alle vier kwarten regelmatig uitbouwde. Omdat die dus op alle fronten heerste. Dit vooral omdat de lust om het seizoen op een waardige manier af te sluiten veertig minuten afstraalde van het spel van de gedreven gastheren. Geen moment verzaagden die aan de hand van de vlot schakelende gangmaker Randy Stegenga.

New Heroes U18 – Zorg & Zekerheid Leiden U18 85-58 (17-7, 27-21, 18-14, 23-16)

Scores New Heroes: Kevin Verhallen 19, stan van den Elzen (5 rebounds) 17, Norbert Thelissen (5 rebounds) 12, Randy Stegenga (6 assists) 11, Edin Banda (6 rebounds) 9, Ids Rebergen 8, Timo van der Haar 5, Ray Idio en Jelle Schottert 2.

Mogelijkheden

Heel wat meer moeite kostte het de Bossche U16-ploeg om Noordkop Den Helder aan de ketting te krijgen. De ploeg van ex-sterschutter Erik van der Sluyjs, opende sterk tegen de mat begonnen thuisploeg, nam een 10-20 voorsprong en zou pas diep in het laatste bedrijf buigen voor de gastheren die in Niek van den Hout andermaal de man hadden met het beste richtingsgevoel in de vingers (20 punten) en de best ontwikkelde courtsense. Hij was het ook die in het slotkwart met een handjevol prima scores en waardevolle initiatieven voor de beslissende run (30-15) tekende.

Zodat de ploeg van coach Chris van Dinten dus naar zijn mogelijkheden op de achtste plaats eindigde. Nadat die onderweg zijn beste rebounder Ehis Ilekhomon kwijt was geraakt en nog volop moest wennen aan het hoge niveau dat in deze klasse gevraagd werd. Want met zeven ‘eerste jaars’ kende die knap veel debutanten. In dat licht bezien is deze eindklassering eentje die het nodige belooft voor de nabije toekomst. Maar om die belofte ook waar te gaan maken, zullen de spelers gemiddeld wel met wat meer zorg de bal moeten hanteren. Met enige regelmaat scoorden ze dit seizoen aantallen balverlies van bijna of helemaal 40 keer! In dat licht was die score van 33 tegen de zich toch strak verdedigende Heldenaren nu al fikse winst.   

New Heroes U16 – Noordkop Den Helder U16 75-66 (10-20, 18-16, 17-15, 30-15)

Scores New Heroes: Niek van den Hout 20, Noah Carels 12, Koen Rolleman 9, Bouke Schottert en Luc de Vries beiden 7, Sietse Gros en Bjorn van der Kloet (7 rebounds) beiden 6, Max van den Heuvel (3 steals) 4, Olle Aarts 3, Siebe van Bragt 1.

Vliegende start

Ook de Bossche DTL-ploeg boekte zoals gezegd zondag in eigen huis winst (88-78) en wipte daardoor meteen over ‘slachtoffer’ Donar naar de negende plaats. Maar voor dit team betekende dit nog niet het einde van het wedstrijdseizoen. Die komt er volgende week zaterdag van als BAL Weert in eigen huis ten koste van New Heroes in de slotronde de punten binnen wil halen om zich aldus te verzekeren van de best mogelijke uitgangspositie voor de Final Four. Dus beste eens heel wat spelers in kan gaan zetten die zaterdag New Heroes’ topteam in de Maaspoort blameerden.

Overigens haalde de Bossche DTL-ploeg de punten nu binnen na een uitermate curieus verlopen partij. Waar Donars coach Anjo Mekel vooraf aan het temporijke duel nog gemeld had dat zijn ploeg op de goede weg was – ‘Er gebeuren nu leuke dingen’- strookte zijn kijk op de werkelijkheid niet met die van deze zonnige zondag in april. De thuisploeg was aanvankelijke op alle fronten beter dan de ronduit klungelende bezoekers. Irfan Ramovic en de zijnen waren al weggestoven naar 16-0 toen Sjoerd Koopmans pas de eerste Groninger punten op het scoreformulier liet aantekenen. Wat het ondubbelzinnige offensief van de thuisploeg geenszins tot staan bracht. Die daverde via 31-4 in een ruk door naar 36-7, waarmee de koek meteen wel zo’n beetje op leek voor de Groningers.

Waar winnend coach Daan de Heus zijn op hol geslagen meute tussen het eerste en tweede bedrijf voor waarschuwde, overschatting en concentratieverlies na zo’n gevleugelde start, tekende zich daarna vlotjes af. Mekels equipe begon eerst bescheiden (22-23) maar daarna ondubbelzinniger (11-18 en 19-30!) de lakens uit te delen. En kreeg de gastheer die daarna in wezen alleen nog op de schotkracht van Amer Banda (topscorer met 26 punten) mocht rekenen, nog in het vizier. Met vijf man – zij het heel bescheiden – in de dubbele cijfers (Daan Maring 12, Jeffrey Sedoc, Mart Veenstra, Tim ten Hoeve allen 11 en aanvoerder Sjoerd Koopmans 10 punten) werd de opmars van de Groningers zichtbaar gedragen door zo’n beetje de hele ploeg.

Omdat Amer Banda (26), Irfan Ramovic (21), Wietze Nossek (12) en Yarrick Brussen (10) het hoofd op de beslissende momenten alsnog koel wisten te houden, kwam Mekels equipe niet verder dan tot de tien punten verschil die uiteindelijk op de borden van de Maaspoort verscheen. Zodat niet Donar maar uiteindelijk New Heroes beslag gaat leggen op de negende plaats, een troostprijs voor de kampioen van 2016. Die dit seizoen regelmatig kopje onderging dankzij haar eigen jeugdige onervarenheid en minder ontwikkelde spierbundels. Omdat dit jaar vooral diende ter lering. Het vermaack komt als het goed is in een volgende jaargang.

New Heroes U24 – BAL Weert U24 88-78 (36-7, 22-23, 11-18, 19-30)

Scores New Heroes: Amer Banda 26 (4-op-5 driepunters, 7-op-9 tweepunters, 8 rebounds), Irfan Ramovic 21 (5 assists, 9 rebounds), Wietze Nossek 12, Maktar Faye 11, Yarrick Brussen 10, Stan van den Elzen 6, Nobert Thelissen 2.    

Stay in touch with us!