New Heroes Basketball Academy News

New Heroes U16 verliest maar plaatst zich voor Final Four

09 april 2019

Op 7 april om 13 uur speelt NH U16 haar 2ewedstrijd in het weekend in Leiden tegen BS Leiden.

Door het verlies in de inhaalwedstrijd tegen Zwolle is er extra druk komen te liggen op deze wedstrijd. BS Leiden is met een imponerende opmars op de ranglijst bezig en heeft haar laatste wedstrijden allemaal fors gewonnen. De thuiswedstrijd werd met 13 punten verschil gewonnen en wanneer NH de resterende 2 wedstrijden allebei verliest kan BS Leiden de stand nog gelijktrekken. Onderling resultaat is dan doorslaggevend.

Leiden start met een motion offense waarin het tempo heel hooggehouden wordt, NH is net een stapje te laat, maar gelukkig zijn de eerste minuten de scores duur en na 5.30 minuten spelen is het 11-8. Er worden door NH vrijwel geen defensive stops gemaakt, het moet ook zelf hard werken voor de punten en een paar keer balverlies leidt vaak tot een lay-up van Leiden. En na weer een turnover is het na de 1e kwart al 24-13! 

De tweede kwart hopen de supporters dat NH weet te anticiperen op het snelle spel van Leiden. Maar dat blijkt niet het geval, NH scoort 2 min niet en Leiden kan uitlopen naar 30-15 door een paar goede driepunters. NH probeert de verdediging aan te scherpen en slaagt erin een aantal stops te maken en zelf te scoren en het verschil naar 7 punten te verkleinen. Echter een misverstand in de defensive rebound, een lucky shot en 2x balverlies maakt het weer 13 verschil. We laten de Leidenaren hun eigen spel spelen en zijn zelf niet scherp genoeg. Hierdoor gaan we rusten met 11 punten achterstand. 41-30.

Blijkbaar leren we nog niet van de fouten en we komen ijskoud uit het kleedlokaal en binnen 3 min moet een time out helpen het 20! punten verschil in te gaan lopen. Er blijft echter geen lijn te ontdekken in de offense en Leiden loopt net als in de eerste helft gewoon lay-ups, terwijl ze geen defender tegenkomen die een stapje extra doet om de helpside te verzorgen. Het lukt totaal niet om uit een ander vaatje te tappen en na 3 kwarten hebben we een beschamend aantal van 39! Punten. 63-39!!

Het scoren is erg lastig en verdedigend moet het echt en stapje harder. Dat gebeurt uiteindelijk ook en er lijkt een ander team op te staan. We realiseren daardoor de ene na de andere stop en spelen zelf een tandje sneller met veel meer pressie op de bal. We komen terug tot 65-51 na 5 min spelen en we gaan er weer in geloven. Daarna volgen wat rommelige minuten en met 3.19 op de klok is het 69-54.

De zoomer van de tafel gaat steeds op onverklaarbare wijze af om het tenslotte helemaal te af te laten weten. Na 5 min. lukt het eindelijk te herstarten en hopelijk vinden ze in deze extra time out de inspiratie om het gat nog verder te verkleinen. Bij 69-57 volgt er een time out van Leiden, die wil proberen de basket aan te blijven vallen. Met nog 1.53 min. mist NH 2 vrije worpen. We veroveren steeds de bal maar gooien hem weer even snel weg en daardoor stokt de inhaalrace. Met nog 1 min is het 75-60. Een goede steal en score met nog 14 sec te spelen neemt Leiden opnieuw een time out om toch een score af te kunnen dwingen. Zoals gezegd is het onderling resultaat wellicht doorslaggevend en dan zijn de 13 verschil uit de eerste wedstrijd belangrijk om in de gaten te houden. Leiden krijgt door de goede press echter geen goede aanval meer op het veld gelegd en een belangrijke steal van NH lijdt tot de eindstand 75-66. 

Wanneer NH de gehele wedstrijd met dezelfde intensiteit verdedigd en gespeeld had als in het 4ekwart dan had het deze wedstrijd ook gewoon kunnen winnen. Al met al dus een voldoende resultaat om definitief de final four te bereiken waarin het waarschijnlijk eerst zal moeten aantreden tegen de nummer 1 van de ranglijst BAL Weert.

Zaterdag 13 april om15 uur in de Schutskamp in den Bosch volgt nog de laatste competitiewedstrijd tegen Donar Groningen, waarna het team afreist naar het goed bezette toernooi in Girona om de inspiratie op te doen hard te trainen om de final fout tot een goed einde te brengen.

Stay in touch with us!