New Heroes Basketball Academy News

New Heroes Academy U14 laat zien vijfde plaats meer dan waard te zijn

18 april 2018

In de Maaspoort stond de wedstrijd om de vijfde plaats in de eredivisie U14 op het programme. Te gast was BV Noordkop uit Den Helder, één van de twee directe concurrenten voor de 5e plek. Ook Landstede maakt nog kans. New Heroes heeft de beste papieren vanwege het beste onderling resultaat. Enige wat ze moesten doen is vandaag winnen!

Na een bliksemstart was het 4-0 maar de nr 10 van Noordkop wist met twee driepunters de verhoudingen om te draaien. Het shotpercentage van Noordkop was in deze fase bijna 100% tegen 20% bij New Heroes. Het kwart werd afgesloten met een kleine achterstand: 13-15. 

In het tweede kwart was de eerste fase weer voor New Heroes met goede steals en rebounds van Quincy Stegenga. Jesper Verboon scoorde een driepunter maar Noordkop deed dat nog veel meer en liep eenvoudig uit. In de defence gaf New Heroes teveel ruimte op man met bal die daardoor vrij konden schieten.

Bij een stand van 20-25 nam New Heroes een time-out. Wat Ralf Schilder tegen de spelers heeft gezegd was niet te horen maar het effect was wel te zien. Een fel New Heroes vocht voor de bal. Jesper Verboon pakte een brutale steal onder de basket van Noordkop en wist daaruit te scoren en Sam Doormenik maakt de gelijkmaker (26-26) in de vijfde minuut.

In de fase die daarop volgt laat New Heroes het beste spel zien tot op heden. De vele steals en assists kwamen tot stand door top teamspel wat ook leidde tot goed uitgespeelde aanvallen met een goed percentage op de gecreëerde vrije schoten. En niet onbelangrijk; de achterdeur zat op slot! Zo liepen ze uit tot 35-26. Noordkop wist toch nog één keer te scoren voor de rust, (35-28).  Het getoonde spel gaf veel hoop op een overwinning.

Die hoop werd in het begin van de tweede helft op de proef gesteld want er werd veel balverlies geleden door slordige passes en schoten werden allemaal gemist. Gelukkig wist New Heroes na 4 minuten de basket weer te vinden. Maar toch was het bij 43-41 nodig dat Ralf Schilder zijn spelers weer toe sprak in een time out. Net als na de vorige time out was ook nu het effect direct zichtbaar. Quincy Stegenga ging sterk naar de basket en kreeg een bonus vrije worp. New Heroes had de wedstrijd weer onder controle. Sam Doormenik grossierde in steals en goed gekozen schoten, hij had ook een groot aandeel in het resultaat vandaag. Met nog 15 seconden te spelen speelde Matthijs Verhallen de tijd uit, hij ronde dit af met een actie waarbij hij drie spelers dolde en de score van dit kwart op 50-43 zette.

In het vierde kwart zette New Heroes het sterke spel voort. Cerdric Verhagen maakt een ‘spinmove’  en wist er nog een bonus bij te vergaren. Even later gaf Evan een hele mooie assist pass op Cerdric. Noordkop kon aardig bij blijven door schoten met nog steeds een hoog percentage. Met nog 5 minuten te spelen was de stand 59-51.  De winst hing in de lucht maar was nog niet helemaal veilig.

Matthijs Verhallen, die een uiterst sterke wedstrijd speelde, deed er toen nog een schepje bovenop. Hij pakte diverse rebounds en scoorde in serie! Daarmee kwam de stand op 63-51 met nog 4 minuten op de klok.

De time out van Noordkop deed gelukkig het tij niet keren en New Heroes maakte er een heel aantrekkelijk einde van.  Matthijs Verhallen moest helaas met nog 1 minuut te spelen met een blessure het veld verlaten maar de winst was al binnen. Bij een stand van 69-54 werden ook de laatste seconden weggespeeld en werd de winst – terecht - gevierd.

Overall een zeer goed gespeelde partij van New Heroes! Met deze winst is de vijfde plaats geclaimd. Het hoogst haalbare voor het dit jaar opgestarte team en dus ook zeker een compliment waard. In de laatste maanden heeft New Heroes laten zien dat ze steeds beter en stabieler gingen spelen waardoor ze van plaats 8 naar 5 zijn opgeschoven.

New Heroes U14 – BV Noordkop U14 69-54 (13-15, 23-13, 15-15, 19-11)

Quincy 17pts/14reb - Sem 17pts/5reb - Cedric 12pts - Matthijs 10pts - Jesper 6pts - Hidde 5pts - Evan 2pts

New Heroes U16 verliest met 1 puntje van Groningen

Het einde van de competitie nadert. De New Heroes U16 bezetten de derde plek en hebben zich geplaatst voor de final four. Maar het is de New Heroes U16 niet gegund om de competitie rustig uit te spelen. In de laatste drie wedstrijden van de competitie moet het team namelijk aantreden tegen de drie bovenste teams. Nadat vorig week de uitwedstrijd tegen de koploper, Apollo Amsterdam, op het programma stond (verloren met 70-54), kwam afgelopen zondag Celeritas-Donar U16 op bezoek. De uitwedstrijd in Groningen werd gewonnen met 66-71, maar Groningen (de nummer vier in de competitie) moet winnen om de final four te behalen. Volgend weekend mag de ploeg naar Weert, om het op te nemen tegen de nummer 2.

In de eerste periode van de wedstrijd hebben beide ploegen moeite om tot scoren te komen. Er wordt stug verdedigd en de scoringskansen zijn beperkt. Het wordt al snel duidelijk dat het een wedstrijd wordt van hard werken. De ploegen zijn ook aan elkaar gewaagd. Met nog vier minuten spelen is de stand 6-5 voor de New Heroes. In de laatste minuten van deze periode krijgen de New Heroes iets meer  grip op het spel en weten ze een voorsprong op te bouwen. De eerste periode wordt met een voorsprong van 15-8 afgesloten.

De tweede periode beginnen de New Heroes sterk. Donar wordt goed onder druk gezet in de opbouw en bij de omschakeling weten de New Heroes te profiteren van de ruimte. Er is ook duidelijk overtuiging in het spel van de New Heroes, waar Donar de spanning van de wedstrijd nog niet van zich af weet te gooien. Halverwege deze periode is een voorsprong opgebouwd van 28-18.  Echter daarna weet Donar zich te herpakken. Langzaam kruipt Donar weer dichterbij en slink de voorsprong van de New Heroes. Het verschil halverwege de wedstrijd is dan nog maar 2 punten (33-31).

De derde periode laat een omgekeerde situatie in de wedstrijd zien. Donar neemt het initiatief en weet de New Heroes het score te beletten. Donar bouwt een voorsprong op van 7 punten (36-43), waarna de New Heroes moeten knokken om in de wedstrijd te blijven. Op het einde van deze periode weten ze het verschil toch weer terug te brengen tot 3 punten (42-45)

De laatste periode heeft alles in zich om de wedstrijd tot een climax te brengen. Strijd, emotie, gemiste kansen, mooie scorers, turn overs, terechte en onterechte calls, geen calls, gemiste vrije worpen. Donar weet aanvankelijk de New Heroes op een achterstand van 4 tot 6 punten te houden, maar in de laatste minuten van de wedstrijd weten de New Heroes het verschil tot 1 punt terug te brengen. Met nog 2 ½  minuut te spelen is de stand 52-53. De strijd gaat verder en met nog 2 minuten te spelen komen de New Heroes op een 54-53 voorsprong. Het gaat er inmiddels fel aan toe. Aan beide zijde hebben de ploegen kansen, maar door de spanning weten de ploegen niet te scoren. Met nog een halve minuut te spelen krijgt Donar 2 vrije worpen, maar ook deze weten ze niet te verzilveren. De New Heroes blijven op voorsprong, maar krijgen de kans niet de wedstrijd uit te spelen. Balverlies brengt Donar weer in balbezit en krijgen ze, na een fout op een scorende speler door de New Heroes, opnieuw twee vrije worpen. Met nog 7 seconden te spelen, worden beide vrije worpen raak geschoten en komt Donar op voorsprong, 54-55. De resterende seconden krijgen de New Heroes geen kans meer om tot scoren te komen.

Ondanks het nipte verlies mogen de New Heroes positief terug kijken op deze wedstrijd. Er is geknokt voor iedere bal en Donar moest tot het uiterste gaan om te kunnen winnen. Voor het team een mooie opmaat voor de nog komende wedstrijden en zeker een ervaring rijker.

New Heroes U16 – Celeritas-Donar U16 54-55 (15-8, 18-23, 9-14, 12-10)

Scores New Heroes: Olle Aarts 22 punten, Siebe van Bragt 15, Luc de Vries 6, Max van den Heuvel Wietse Schottert en Bor van den Bosch 3, Quincy Stegenga 2 punten.

New Heroes MU18 heeft niets te zoeken bij koploper Landstede

Bij afwezigheid van onze rePorter vorige week, mag hij deze week weer aantreden, nu tegen de koploper Landstede in Zwolle. Buiten had de lente zich met aangename temperaturen aangekondigd, binnen kwamen onze mannen van een koude kermis weer snel thuis. Ondanks dat Ray Idio meespeelde, omdat zowel Niek van den Hout en Timo van der Haar nog tobden met blessureleed, kwam New Heroes geen moment in de wedstrijd: 93-61.

In het eerste kwart ging, zo op het eerste oog, de strijd redelijk gelijk op. Aan onze kant stond een redelijke defensie, waardoor de tegenstander nogal eens inside miste. Aanvallend wisselden we mooie penetraties af met slordige finishes. Omdat Zwolle hun defensieve rebounds pakten, konden zij in de omschakeling hun schutter in stelling brengen. Met vijf drietjes tegen werd direct een verschil op de borden gezet: 25-19.

Dacht onze rePorter dat met dit geringe verschil onze ‘Heroes’ er een schepje bovenop zouden doen, in het veld kwam het er niet uit. Het leek wel of het team er niet met het hoofd bij was. Met slordig samenspel en dito passes kregen we geen vat op hun zone-defence, waardoor we onze aanval bij vlagen niet konden neerzetten. Het resultaat van hun druk-op-de-bal leidde tot 4 dunks tegen. Alleen Liban Elmi en Ids Rebergen bleven gaan waardoor de achterstand met rust nog te overzien was: 46-35.

Onze rePorter heeft nog steeds niet vernomen wat er in de thee zat. Het zat echter in het derde kwart niet meer mee. Uiteindelijk konden we maar 7 punten op het scorebord krijgen; Landstede 26. Met deze run was de wedstrijd in het derde kwart al gespeeld: 72-42.

Omdat Landstede het in dit kwart wel geloofde, viel er misschien nog iets aan de achterstand te repareren. Maar of de wedstrijdbal nou te heet of te glad was, passes kwamen niet lekker aan en van afstand werd teveel gemist. Het leek wel of we de bal niet echt wilden hebben. Iets minder agressief bleef Zwolle gewoon de ruimtes pakken en konden zij hun back-doors blijven spelen. Ondanks dat hun zeer balvaardige spelverdeler met 5 P’s naar de kant mocht, Zwolle bleef ons met gemak in het scoreverloop bijhouden. Nu maar hopen dat volgende week het seizoen met een leuke pot kan worden afgesloten. De wedstrijd tegen Landstede maar snel vergeten: 93-61.

Landstede Zwolle – New Heroes MU18 93-61 (25-19, 21-16, 26-7, 21-19)

Scores New Heroes: Ids Rebergen 22, Norbert Thelissen 17, Liban Elmi 15, Jelle Schottert 4, Koen Rolleman 2, Sietse Gros 1, Bouke Schottert 0, Ray Idio 0. Verder geen statistieken.

 

U24-ploeg New Heroes haalt verwoestend uit

Nummer twee Zorg & Zekerheid Leiden na rust diep door het stof (64-85) 

Zo houd je een helft je hoofd maar net boven water en blijf je dankzij de lankmoedigheid van de tegenstander ‘virtueel’ in leven. De cijfers waarin die worsteling met opponent en zichzelf op dat moment uitgedrukt wordt (27-22) is daar nog maar een flauwe afspiegeling van. Om twintig speelminuten later een volgende verwoestende uithaal bekroond te zien worden met een uitermate verrassende uithaal en verdiende winst (64-85). Ziedaar in een notendop het verhaal van Zorg & Zekerheid Leiden-New Heroes Den Bosch, het uitermate curieus verlopen treffen tussen de nummers twee en zes van de Dutch Talent League.  

Het verhaal van New Heroes Den Bosch’s DTL-ploeg is voor de trouwe volger van deze competitie inmiddels redelijk bekend. Die is nu eenmaal nogal ‘undersized’ qua samenstelling. Krap bemeten qua centimeters dus en – helaas voor coach Paul van Asseldonk – bewegen de enige twee ‘dubbele meters’ in zijn ploeg zich doorgaans ook nog eens op heel andere terreinen dan in de bucket, waar de hoeveelheid centimeters en omvang van de spierbundels spreken.

Maar toen zijn ploeg vrijdagavond in de Sleutelstad aanvallend de eerste kwarten (10-8, 19-14) zo vast zat als een huis, besloot de Bossche coach tot een hoogst opmerkelijke stap. Hij offerde de center-positie op en stuurde nog een forward extra naar het front. Leverde inside bewust nog wat power extra in op het terrein waar de Leidenaren toch al heer en meester waren, zie de 20 offensieve rebounds!, maar scherpte zo wel de druk aan op de Leidse forward en guards, van wie alleen Rens Butter (20 punten) daarna nog overeind bleef.

Diens frontlijn kwam amper nog in het stuk voor. En omdat de Bosschenaren in de omschakeling de Leidenaren vervolgens bij voortduring hun hielen lieten zien, moesten de gastheren heel diep buigen. De standen in de delen drie (13-33!) en vier (22-30) spraken boekdelen. Met hoofdrollen voor de ontketende Joey Liem (29) die andermaal bewees na zijn terugkeer op het oude nest een kapitale aanwinst voor deze ploeg te zijn, Gavin van den Wall (17) en de gedreven Ids Rebergen (14) die als een mes door de Leidse defensie sneden. En het was maar goed voor de thuisploeg die de bezoekers in hun offensieve driften vanaf de vrije worplijn, ze mochten daarvan 60 keer (!) aanleggen, daarbij maar liefst 28 keer miskleunden (53%) anders had het verlies er voor de Leidenaren nog rampzaliger uitgezien.  

‘Bij ons waren er misschien twee bij de les’, blikte verliezend coach Richard den Os na afloop terug op de curieuze partij. ‘Wij staan tweede, zij veel lager. Wat kan ons gebeuren, was de heersende opvatting. Nou, we hebben het gezien. En het was nog dik verdiend ook voor hen. Dit team staat in wezen veel te laag op de ranglijst.’

Paul van Asseldonk hoorde het met enige trots aan. Zijn ‘kamikaze-truc’ halverwege betaalde zich vol uit. Al sprak hij liever over de manier, waarop zijn spelers met zijn vondst om waren gesprongen. ‘Kijk eens hoe Ids (Rebergen) en Liban (Elmi), onze jonge jongens, hiermee om zijn gegaan. Liban deed prima dingen ten opzichte van Rens Butter. Zij verdienen de credits. Niet ik.’ Wel aandoenlijk, die bescheidenheid. Maar, het is al eens eerder gezegd: die siert de mens. 

Zorg & Zekerheid Leiden U24 – New Heroes U24 64-85 (10-8, 19-14, 13-33, 22-30)

Scores Zorg & Zekerheide Leiden: Rens Butter 20, Okke Hoonhou 13, Twan Polman en Sake Hoogsteden 9, Leratho Biekman 4, Shayron Juan Pedro 3, Jelle van Heiningen, Quinten Wijnen en Marnexson Knepa 2.

New Heroes Den Bosch: Joey Liem 29 (8 rebounds, 4 steals), Gavin van den Wall 17 (7-9), Ids Rebergen 14 (6-9), Stan van den Elzen 12 (5 rebounds), Edin Banda 5, Norbert Thelissen en Brian van de Weijenberg 3, Liban Elmi 2.     

 

 

26 januari 2019 @ 15:00

Stay in touch with us!