• Florian Rijkers jongste debutant in DBL

  24 jan 2021
 • En toen riep coach Jean-Marc Jaumin hem voor de eerste keer op voor actieve dienst in het shirt van Heroes Den Bosch in een wedstrijd uit de Dutch Basketball League. Waarmee Florian Rijkers, het pas 15-jarige talent uit – oorspronkelijk - de U16-selectie van Heroes Basketball Academy Den Bosch, de allerjongste debutant werd die ooit op dat niveau uitkwam. Een bevestiging van de mooie toekomst die de basketbalkenners zien weggelegd voor de scholier/basketballer uit Vught. 

  Florian kwam vijf minuten voor de tijd van de bank in de eenzijdige thuiswedstrijd van de Bossche profploeg tegen een andere DBL-debutant, The Hague Royals. Die uiteindelijk simpel ‘gedubbeld’ (92-46) werd. Drie keer nam Florian in de slotminuten de basket van de Haagse ‘koninklijken’ van afstand onder vuur, maar zag de bal steeds van de ring wegketsen. 

  Een dag later mocht de prille teener in het radio-programma Omroep Brabant Sport nog eens uitleggen dat hij geen koud watervrees kende toen zijn coach hem van de bank liet komen. ‘Extra gespannen? Nee, zo voelde ik me niet. Heel vertrouwd.’ Zoals hij zich voelt als hij met de Heroes’ toppers een training afwerkt. Nee, d’er is meer voor nodig om Florian van zijn stuk te brengen.  

  En nu? Zijn ambities? ‘Over enkele jaren spelen op hoog niveau. ‘In Duitsland, misschien Spanje.’ En Amerika?, werd hem nog gevraagd. ‘Tja, wie weet?’ En heel voorzichtig: ‘De NBA? Zou mooi zijn.’ 

  Vanaf dinsdag stort hij zich met Heroes Den Bosch in de kwalificatieronde van het FIBA Euro Cup-toernooi in de Maaspoort. En dompelt zich met zijn ploegmaats onder in een heuse ‘anti-coronabubbel’. En deelt in het hotel een kamer met Henk Norel, de center met zijn enorme staat van dienst die terugkwam van weggeweest.

  Geen mens die Florian beter wegwijs kan maken in het leven van de beroepsbasketballer. In en buiten het veld. En de leerling heeft zich voorgenomen de lessen van de center uitermate goed in zich op te nemen. ‘Henk heeft zoveel jaren top gespeeld in Spanje! Van hem ga ik heel veel leren.’ Het respect voor zijn leermeester blijkt alvast groot.     

   

  Foto-onderschrift: Florian Rijkers legt aan voor een van zijn drie doelpogingen in zijn debuutwedstrijd voor Heroes Den Bosch tegen The Hague Royals.  Foto Robert Verboon