• Heroes U22 houdt ZZ Leiden op 18 punten in tweede helft

  4 jan 2021
 • Op 10 oktober mocht Heroes U22 voor de tweede competitiewedstrijd aantreden tegen ZZ Leiden, dat de eerste wedstrijden Landstede en BAL aan de kant had gezet. Geen varkentje dat zomaar gewassen zou worden dus, zeker gezien het verloop van de wedstrijd vorige week tegen Donar. Een koude Schutskamp was ditmaal het theater. Heroes U18 had net het goede voorbeeld gegeven door Leiden redelijk eenvoudig te verslaan.

  Zonder scherpschutter Finn van Oers, maar met de U18-talenten Matthijs Verhallen en Laurens van Heesch schoten de Heroes uit de startblokken. Binnen no time stond de stand van 7-2 op het scorebord. Opvallend negatief statje is dat er vanaf dat moment geen enkele driepunter meer is gevallen (1-16 over de gehele wedstrijd) Het eerste, snelle kwart eindigde de ploegen gelijk: 15-15

  In het tweede kwart nam Leiden de touwtjes in handen. Heroes was totaal de weg kwijt. De spelers wisten elkaar niet meer te vinden en de individuele acties smoorde in de harde Leidse verdediging. Het aantal turnovers (22 over hele wedstrijd) was hoger dan de scores en Leiden mocht met een 12-punten voorsprong gaan rusten.

  De rust had de Heroes duidelijk goed gedaan en van de chaos van het tweede kwart was niet veel meer over. Verdedigend werd een zeer effectieve full-court press neergezet waar de Leidenaren geen antwoord op hadden. Sam Vianen pakte maar liefst 7 steals en de rest van het team volgde hierin gretig (18 over de hele wedstrijd) Leiden werd zodoende op slechts 7 punten gehouden dit kwart en het momentum lag duidelijk bij de thuisspelende ploeg. Er stond echter nog een kleine achterstand op het bord die moest worden weggewerkt.

  Het laatste kwart was een lange. Veel fouten van beide partijen zorgde voor een hectische ontknoping (Leiden 10 en den Bosch 7 teamfouten) Quincy Tjon Affo werd veelvuldig gezocht omdat hij het makkelijkst tot scoren kon komen. De 12 punten van hem dit kwart (24 totaal) en de zeer intense verdediging vormden de ingrediënten voor de zwaarbevochten overwinning. Eindstand 62-56.

  Opvallend was verder dat van de 62 punten er 23 uit vrije worpen kwamen (35 pogingen)

  (15-15, 11-23, 14-7, 22-11)