• Onze duizendpoot viert vandaag zijn 69e verjaardag

  3 dec 2021
 • Leo, nog vele jaren!!!!!!!

   

  Dat – naar eigen zeggen – ‘veel mensen mij wel zien, maar niet weten wat ik allemaal doe’, het boeit hem niet zo. Dat verdiende schouderklopje is niet de reden dat hij het allemaal doet. ‘Het plezier drijft me.’

  Vandaag wordt ‘onze Leo’, in de basketbalwereld wijd en zijd bekend onder zijn Facebook-alter ego Bono, 69 jaar. Een welgemeend proficiat is op z’n plaats voor de man zonder wie wij van de Basketball Academy Den Bosch net zo min trouwens als zij van de profs van Heroes Den Bosch niet kunnen. ‘Tja, als ik er op enig moment ineens niet meer zou zijn, wordt er geen wedstrijd meer gespeeld.’ Onze Leo, draait er niet om heen. ‘Ik ben nu eenmaal kritisch en direct.’ Hij merkt het bijna verontschuldigend op. Maar hij heeft zijn hart nu eenmaal niet gekregen om er een moordkuil van te maken.

  Vier schermen

  Het inwendige van zijn appartement in Den Dungen verraadt wat Leo van Overdijk werkelijk beroert. Vier kloeke beeldschermen bepalen het beeld van de woonkamer. Daarmee communiceert hij met zo’n beetje alle gremia die de vaderlandse basketbalwereld rijk is. Volgt via die beeldverbindingen ook basketbalwedstrijden in Europa en ver daar buiten. Als het zo uitkomt via alle schermen tegelijk.

  Daarop ziet hij ook alle races van Max Verstappen. ‘Van Formule I was ik al groot liefhebber voordat Max in beeld kwam. Ik reisde in die tijd ook naar wedstrijden door heel Europa. Fantastisch was dat.’ Geen sport op de buis? Geen man over boord. ‘Ik ben ook geïnteresseerd in de politiek. Overdag kijk ik ook graag naar een debat in de Tweede Kamer.’ Niet alleen de sportwereld boeit hem. Ook die waarin hij werkelijk leeft.

  Vraagbaak

  Leo is inmiddels wijd en zijd bekend in basketballand. Op het NBB-hoofdkantoor in Nieuwegein, bij de prof- en opleidingsclubs en bij hun achterbannen. En voor bondsmedewerkers en clubfunctionarissen is hij ook

  graag gehoord als vraagbaak. Na tientallen jaren spitsroeden lopen in de soms wondere wereld van het Nederlandse basketbal kennen ze hem als een wandelende encyclopedie. De reglementen? De procedures? Leo kan ze inmiddels dromen. En is ook niet te beroerd die kennis met anderen te delen. Niet vreemd dat hij in dit wereldje veel vrienden kent.

  Leo heeft inmiddels ook een open lijn met de dames van de sector Verhuur van de gemeente Den Bosch en die van de Maaspoorthal. Om zalen vast te leggen voor wedstrijden en trainingen van Heroes’ profploeg en de vier opleidingsteams van onze academy. Met dank aan de grillen van covid en haar besmettingen mag inmiddels gerust van een ‘open lijntje’ gesproken worden. Boekingen en annuleringen zijn helaas aan de orde van de dag. Met soms een diepe zucht, maar Leo weet de knopen doorgaans prima te ontwarren.

  Opmerkelijke gang

  Dankzij de sportieve ambities van zijn zoons stapte Leo ooit binnen bij de voetbalclub Den Dungen. Werd er scheidsrechterscoördinator, actief speler ook maar moest daarmee stoppen na zwaar kruisbandletsel. Maar inmiddels was een hoogst opmerkelijke gang door de sportwereld op gang gekomen.

  De plaatselijke basketbalclub Den Dungk voer er wel bij, net zo goed als SVH uit het nietige Oud-Heusden. En ook EBBC deed dat, inmiddels een grootmacht geworden in Europa. En in het verlengde daarvan onze academy, die hij nu – net als de proftak trouwens - dient als ledenadministrateur, wedstrijdsecretaris en chef van de groep juryleden die bij iedere wedstrijd achter de wedstrijdtafel plaats neemt.

  Geruststelling

  Leo is sinds vandaag 69 jaar. Het klimmen der jaren brengt deze duizendpoot nog niet in de verleiding de spreekwoordelijk pijp aan Maarten te geven. ‘Nee, zolang ik er plezier aan beleef, blijf ik het doen.’

  Wat niet wegneemt dat hij wel denkt aan het moment waarop hij er om wat voor reden niet meer bij zal zijn. ‘Ik probeer al wel mensen met wie ik nu werk, te betrekken bij de dingen die ik doe. Ik schuif aan de jurytafel ook steeds een stoeltje verder op.’ Maar ter opluchting: ‘Ik ben er nog altijd bij hoor.’

  ’t Is een hele geruststelling. Want Leo missen? We moeten er niet aan denken.