• U12 Nederlands kampioen!

  30 mei 2024
 •  

  Het U12-team van de Heroes Basketbal Academy Den Bosch heeft een indrukwekkend seizoen onlangs bekroond met het kampioenschap. Onder leiding van coach Gregory Tjin-A-Koeng heeft het team enorme stappen gezet, zowel op individueel als op teamniveau.

  “We hebben een fantastisch seizoen gehad waarin spelers zich super hebben ontwikkeld en we een heel sterk en goed team zijn geworden”, vertelt coach Gregory trots. Hij benadrukt dat het seizoen niet zonder uitdagingen was. “De moeilijkste wedstrijden waren die waarin we te maken kregen met extra uitdagingen, net zo wisselend als het weer in Nederland. Ik leid spelers op om zich te kunnen meten met de beste in Europa, niet alleen in Nederland. Dit betekent dat externe factoren ons soms belemmeren, wat weer afbreuk kan doen aan de ontwikkeling van de spelers.”
  Het absolute hoogtepunt van het seizoen was volgens Gregory de bekroning van het harde werken: “We hebben zodanig ontwikkeld dat we met recht het beste team zijn van Nederland. De spelers hebben zich zo goed ontwikkeld dat ze op het hoogste podium terecht zijn gekomen. Dat is genieten.” Wat dit team uniek maakt, is de collectieve kracht. “Het team is niet gebaseerd op een individu. Als iemand een off day heeft, staat er een ander op. Dit is het resultaat van de manier van trainen. We brengen spelers in situaties waar ze zelf een oplossing voor moeten vinden, zodat ze op het veld tijdig herkennen wat ze moeten doen.”

  De belangrijkste lessen die de spelers dit seizoen hebben geleerd, zijn volgens Gregory de basisprincipes vanuit de academy: het creëren van een voordeelsituatie, 0,5-second decision making en het maken van ‘reads’ in situaties. Daarnaast hebben ze geleerd over mentaliteit, work ethics en het combineren van plezier met hard werken. “De spelers hebben zich enorm verbeterd door veel en op de juiste manier te trainen, met de juiste instelling en mentaliteit. Ze willen leren en zijn verantwoordelijk voor hun eigen proces”, aldus de coach. Ook Gregory zelf heeft veel geleerd van het afgelopen seizoen. “Ik heb geleerd dat spelers zichzelf nooit moeten onderschatten. Vaak hoorde ik in het begin van het seizoen ‘dit kan ik niet’ of ‘dit heb ik nog nooit gedaan’, maar juist dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Het creëren van een groeimindset bij jonge spelers is erg interessant om te doen en dit seizoen heeft bewezen dat het kan.”

  Met dit kampioenschap onderstreept Heroes Den Bosch Mannen U12 de waarde van gedegen training, teamgeest en de voortdurende inzet van zowel spelers als coaches. Het belooft veel voor de toekomst van deze jonge talenten en de Academy als geheel.